logo
 Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
 Főmenü

Főkategória : Jelvények, érmek, kitűzők 1945 előtt : Sapkajelvények, patriotika 1918 előtt Magyaros 2. rész Történelmi nyomozás

[<   Előző  40  41  42  43  44  45  46  Következő   >]

Magyaros 2. rész Történelmi nyomozás
Magyaros 2. rész Történelmi nyomozásNépszerű
Beküldőmagyaros17magyaros17 további képei   Utolsó frissítés2017.03.13. 8:47    
Találatok370  Hozzászólások4    
Sapkajelvények, egyenruhák, egy táj jellemzői vagy bizonyos személyek a harctéri fotók olyan részletei, amelyek alapján eléggé pontosan meg lehet állapítani, hogy kik, mikor, milyen célból mely helyen tartózkodtak akkor, amikor ezek a képek készültek.
Számomra kedvenc gyűjtési területem, az első világháborús sapkajelvények nem csupán szép és értékes tárgyi emlékeket jelentenek, hanem egyben történelmi nyomozások izgalmát is. Most egy olyan sapkajelvényes nyomozásról szeretnék beszámolni, amelyre néhány hónappal ezelőtt egy angol nyelvű honlapon került sor, szerény részvételemmel.
Egyik holland gyűjtőtárs egy magas rangú holland tiszt hagyatékát dolgozta fel, és eközben bukkant rá egy fényképre, amelyen a holland tábornok egy első világháborús hadszíntéren osztrák-magyar tisztek társaságában látható. Tudta róla holland barátunk, hogy katonai misszió vezetőjeként többször is tett látogatásokat a központi hatalmak hadseregeinél. Íme, a szóban forgó kép:

Amit első ránézésre meg lehet állapítani az, hogy valamilyen hegyi terepet látunk, ahol a katonák nem viselnek fegyvert. Mindebből arra következtetett, hogy valahol a frontvonal mögött készült a kép egy régi, elhagyott lövészárokban. Arra a következtetésre jutott, hogy biztosan az olasz hadszíntér részletét látjuk 1917 végén vagy 1918-ban. Közölte még, hogy a kép hátán magyar nyelvű feljegyzés található. Ezek után első dolgom volt kérni egy képet a fotó hátoldaláról.
„holand tisztek. (3) x jelölve
1, Sáfrán alezredes úr.,
tanulmányozni jötek
hozánk”
A felirat sok új információt adott, mindenekelőtt a vendéglátó magyar parancsnok nevét (Sáfrán alezredes). Kiderült, hogy Sáfrán Géza alezredesről van szó, aki 1916 nyarától a 10. honvéd gyalogezred parancsnoka volt, és akit 1917 év végén léptettek elő ezredessé. Vagyis a kép feltehetőleg a 10-es honvédeket mutatja 1916 nyara és 1917 decemberi időszakban valamikor.
Ezek a fontos információk lehetőséget adtak arra, hogy a 10-es honvédek történetében utánakeressünk annak, hogy milyen nevezetes eseményre került sor ebben az időszakban. Sokat nem kellett keresni, hamar beugrott a fent ismertetett akció. Minden valószínűség szerint tehát ennek az eseménynek a helyszínén készülhetett a kép 1917 folyamán. A fotó alaposabb tanulmányozása során vettem észre, hogy a holland tiszt mellén nem kitüntetések, hanem jelvények sorakoznak. Perdöntő bizonyíték lehet, ha ezek a jelvények kapcsolhatók a 10-es honvédekhez! Holland barátunk elküldte a nagyítást, és valóban, a szóban forgó frontszakaszt ábrázoló „József Főherceg Harcvonal” jelvény mellett szépen látható a 39. honvéd gyaloghadosztály jelvénye is.
Sikerült tehát közös munkával megállapítanunk, hogy valamikor 1917 nyarán holland katonai misszió látogatta meg a 39-es hadosztályt, illetve a 10-es honvédeket (akik ekkor is még az elfoglalt állásokban voltak), abból a célból, hogy tanulmányozzák a sikeres magyar rohamvállalkozás részleteit.


https://www.kephost.com/images/2017/03/12/m3.jpg

[<   Előző  40  41  42  43  44  45  46  Következő   >] Google translator

Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2007 The XOOPS Project