logo
 Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
 Főmenü

Főkategória : 1945 utáni kitüntetések : Kordokumentumok Összesen:13

Rendezés:  Cím () Dátum () Népszerűség ()
A képek jelenleg Dátum (új képek elől) szerint vannak rendezve

1-10 sz. képek (az összesen 13 db képből)(1) 2 »Karácsonyi meglepetés

Karácsonyi meglepetésNépszerű
BeküldőFeriFeri további képei   Utolsó frissítés2014.12.24. 11:47    
Találatok1462  Hozzászólások14    
Tisztelt és kedves Tagtársak!
Szeretnélek meglepni benneteket egy kutatómunka eredményével. Remélem, sokaknak örömet okoz majd az ismeretük!

A kutatás története
2014.09.04 11:28

Gyűjtőtársaimat egy kitüntetés kézhez vételekor sok minden megragadhatja. Az érme és a szalag szépsége, mintázata, régisége. Vajon ki, miért érdemelte ki ezt a megtiszteltetést? Kik adományozták és milyen alkalomból? Milyen utat járt be a darab, amíg hozzám került? Fiókban kallódott, esetleg egy idős gyűjtő őrízgette idáig?
A hobbitársaimnak szerencsére már nagy szakirodalom áll a rendelkezésére, de vannak olyan ismeretek, adatok, melyek hiányoznak egy teljes kép kialakításához.  
Az interneten két fórum is alakult az utóbbi években, ahol társaink tanulhatnak egymástól. Bemutathatják új szerzeményeiket, ismeretségeket, barátságokat alakíthatnak ki. Van aki ebben, van aki abban tud segíteni a másiknak.
A kutatásom egy Magyar Ezüst Érdemkereszttel kezdődött. 2013 őszén az egyik debreceni régiségvásárban találkoztam össze vele. Nem igazán ismertem még ezt a kitüntetést, ezért a gyűjtőtársaimnál érdeklődtem felőle. Kik kaphatták meg, mikor és milyen érdemekért, milyen szalaggal viselhető?  A sok segítség mellett nem tudtak tájékoztatást adni arról, hogy hány darabot adományoztak belőle. Kicsit meg is lepődtem rajta, hogy nincsenek erről információink. Végül kétfelől kaptam körülbelüli számokat, de egymástól igen eltérőeket. Más kitüntetésekről is szeretem volna tudni, de azt tapasztaltam, hogy ezeket az adatokat nem szívesen teszik közzé.
Meguntam a kérdezősködést, és nekivágtam a kutatásnak, amitől igen intettek. Részben bebizonyosodott, hogy igazuk volt: a következő esztendőt folyamatos könyvtárlátogatással töltöttem, vagy ültem a számítógép előtt.
Először a Debreceni Egyetem könyvtárába vetettem be magam. Kikértem  Honvédségi Közlönyök méretes köteteit 1920-tól 1944-ig. Oldalról oldalra haladva írtam ki a kitüntetetteket és kitüntetésüket. Nagy lelkesedéssel táblázatokba szedtem őket.
A Honvédségi Közlönyök azonban csak a katonai adományozásokat tartalmazzák, ezért ki kellett kérnem Magyarország tiszti czím- és névtárát, ahol rálelhetünk a polgári és a külföldi adományozottak névsoraira is.
Ez a forrás több kérdést is felvetett. Egyrészt rájöttem, hogy az évek előrehaladtával egyre kevesebb személyt tartalmaz ugyanazon év egy adott kitüntetésnél. Vajon miért? Kiderült ti., hogy a Horthy-korszakban az elhunytak neveit már nem adták közre. (Mennyivel egyszerűbb lett volna az elhunytak mögé zárójelben egy keresztet tenni?) Minden kitüntetést tehát évről évre kellett számba vennem, majd a neveiket összeolvasnom a Honvédségi Közlöny neveivel. Természetesen egyszerű kihagyások, kifelejtések is nehezítették a munkámat. Lásd: az egyik éveben még nem szerepeltették az illetőt, de egy, vagy két  évvel később már igen.
A polgári adományozásokat a Budapesti Közlönyben is megjelentették, ezért átnéztem ezt a forrást is. Az összeolvasás bizonyította, hogy érdemes volt,  mert igen sok személy maradt ki. Néhol egy egész adományozott sor, de megesett, hogy olyan „kevésbé ismert” politikusok is, mint gróf Teleki Pál, vagy Darányi Kálmán miniszterelnökök…
A három számomra hozzáférhető forrásból készítettem el tehát a statisztikákat. A Honvédségi Közlöny és a Budapesti Közlöny is 1944. október 5-ig jelent meg. A Czímtár az 1943-as évet még hozza kitüntetettek nevével. Ezért nem ismerjük a külföldi adományozásokat 1944-ben.
Az éves kutatás alatt több gyűjtőtársam is bíztatott, hogy ne adjam fel. Pihenjek egy kicsit, ha már besokaltam a több tízezer oldalaktól. Köszönettel tartozok ezért elsősorban Árkosi Szabolcsnak, Kováts Ferencnek, Tantos Andrásnak, és Molnár Ferenc Manfrédnak. A munkára különösen ösztönzött kedves feleségem, aki egyre többször megkérdezte, hogy „ Mikor fejezed már be?”
A kutatás alatt igen sok élménnyel gazdagodtam. Találkoztam a korszakban rendszeresített jelvényekkel, egyenruhákkal, felszerelésekkel, és mindenféle katonai eszközökkel. Rátaláltam a kitüntetések szabályrendeleteire, és számos a honvédséget érintő rendelkezésre. Nagyon érdekes adományozásokat láthattam. Úgy érzem, hogy mint gyűjtőnek, és mint kutatónak érdemes volt nekivágnom ennek a feladatnak. Hasonló munkára ösztönzök mindenkit!
A diagramokat ezúton szeretném megosztani Veletek! Viszonzásként annyit kérek, hogy amikor hivatkoztok rájuk, a nevemet is említsétek meg!
Köszönettel:
Kovács Ferenc (Feri)


a párt lecsap

a párt lecsapNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   Utolsó frissítés2014.11.30. 15:31    
Találatok1005  Hozzászólások11    
Tisztelt Tagtásak!

Netes böngészéseim közepette botlottam bele az alábbi kordokumentumba. Két okból gondoltam, hogy feltöltöm ide. Egyrészt, mivel tartalmának tárgya kapcsolódik a Fórum tematikájához. Másrészt azért, hogy "testközelből" lássuk hogyan is működhettek ezek a dolgok a valóságban. Az ember életét mennyire befolyásolhatta egy másik politikai rendszerben kapott kitüntetés. Az illető már valószínűleg nem él. A dokumentum bárki számára elérhető a neten. Ennek ellenére mégis kitakartam vezetéknevét, mert egy bírósági ítéletre való hivatkozás is megjelenik a szövegben. De nem is a név a lényeg. Bizonyára több ilyen levél született még, sok ember nevével.

Az illetőt kerestem a Honvédségi Közlönyökben, de ott nem szerepelt.

HSZ-ben felrakom olvasható méretben.

Kiváló adminisztrativ dolgozó

Kiváló adminisztrativ dolgozóNépszerű
Beküldőzoldsanyizoldsanyi további képei   Utolsó frissítés2013.05.25. 15:46    
Találatok1187  Hozzászólások9    
Kérdésem az lenne,hogy ehhez a címhez adományoztak kitüntetést,ha igen akkor milyet?Elég nagy méretű az adományozó 47x34cm.

Díszoklevél

Díszoklevél Népszerű
Beküldőzoldsanyizoldsanyi további képei   Utolsó frissítés2013.05.25. 15:45    
Találatok1365  Hozzászólások7    
Gyémánt,Vas,Rubin oklevél

76-os KISZ.építőtábor

76-os KISZ.építőtáborNépszerű
Beküldőhospitalhospital további képei   Utolsó frissítés2013.03.20. 10:43    
Találatok1042  Hozzászólások5    
Hímzett zászló jelvénykével.

Munkásőr igazolvány

Munkásőr igazolványNépszerű
Beküldőhospitalhospital további képei   Utolsó frissítés2012.04.23. 13:19    
Találatok1711  Hozzászólások20    
Szintén vasárnapi lelet.
Elgondolkodtató, ha valaki ötvenkét évesn lép be a szervezetbe.

Igazolvány

IgazolványNépszerű
Beküldőhospitalhospital további képei   Utolsó frissítés2012.04.23. 13:19    
Találatok1109  Hozzászólások3    
Akik megtanulták a leckét.
A LÉ-t határozza meg a tudatot.

Ideiglenes regisztrációs kártya

Ideiglenes regisztrációs kártyaNépszerű
Beküldőhospitalhospital további képei   Utolsó frissítés2012.04.20. 11:38    
Találatok1300  Hozzászólások5    
Nem tartozik a kitüntetésekhez, csak mint érdekesség /számomra/ kordokumentum megmutatom a T. Tagtársaknak.(Ismételten, szépen kérlek, az összetartozó képeket együtt és egyszerre küld be, hogy ne kallódjanak el egymás mellől. Köszönöm! - cimbineus)

Első nap

Első napNépszerű
BeküldőMeskethMesketh további képei   Utolsó frissítés2012.04.9. 14:25    
Találatok1197  Hozzászólások7    
Ha már így belelendültünk a magyar űrrepülésbe, akkor itt egy kis érdekesség. Az űrrepülés tiszteletére kiadott bélyeg első napi borítékja, a résztvevők és a tartalékok aláírásával, valamint az egyik már az űrállomáson tartózkodó kozmonauta kézjegyével.

vasfüggöny

vasfüggönyNépszerű
Beküldőhospitalhospital további képei   Utolsó frissítés2012.03.1. 14:07    
Találatok1099  Hozzászólások10    
Az én vasfüggöny darabom, igaz nem diszcsomagolásban.
A"vasfüggönyt" lebontó volt kollégáktól kaptam.

1-10 sz. képek (az összesen 13 db képből)(1) 2 » Google translator

Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2007 The XOOPS Project