logo
 Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
 Főmenü

Főkategória : koviubi Összesen:27

Rendezés:  Cím () Dátum () Népszerűség ()
A képek jelenleg Dátum (új képek elől) szerint vannak rendezve

1-10 sz. képek (az összesen 27 db képből)(1) 2 3 »hadirokkant jelvény (tervezet?) 1930-ból

hadirokkant jelvény (tervezet?) 1930-bólNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaHorthy-korszak    Utolsó frissítés2018.08.12. 20:35    
Találatok522  Hozzászólások6    
Érdekes cikkre leltem egy 1930. szeptemberében megjelent újságban, mely az új, többször elhalasztott hadirokkant jelvény bevezetésének alkalmából íródott. A szerző szerint a késedelem oka, hogy a jelvények kiadásának jogát több minisztérium (népjóléti, belügyi, honvédelmi) felügyelte, ezért a tárcaközi  megállapodások késleltették a kiadást, de már készültek a pénzverdében a 3,5 cm magasságú gomblyukban viselhető jelvények, melyeket térítésmentesen kapnak meg a jogosultak egy igazolvány kíséretében, melyet a HONSZ helyi csoportjainak segítségével osztanak ki a hadirokkantak részére. A tervezet szerint a Népjóléti Minisztériumban kartotékot nyitnak minden jogosultaknak egy sorszám kíséretében, melyet a jelvény hátoldalára és a viselési igazolványba is bevezetnek hasonló módon a Vitézi Rend jelvényeihez (véleményem szerint ez érdekes kihívás lehet egy ilyen kicsi jelvény esetén). A BESZKÁRT máris a kezdeményezés mögé állt ígéretet téve rá, hogy a jelvényt viselők 12 filléres egységes jeggyel vehetik igénybe a cég villamos járatait.
A cikkből kiderül még, hogy az eredeti formában a felső keresztszáron a PRO PATRIA (a hazáért) felirat szerepelt volna, de ezt megváltoztatták az 1918-ban kiadott Sebesültek Érmének ismert feliratára.

Eddig a cikk 1930. őszén..., majd eltelik közel fél év és 1931. márciusában megjelenik az általunk ismert HR-jelvény. Mi történt tulajdonképpen? Kiadásra került-e ez a jelvény? Látott már ilyet valaki? Bizonyára léteznie kell, ha a pénzverde (a cikk szerint) már gyártotta őket.

Magyar Vöröskereszt Érdemkeresztje - frakklánc minivel

Magyar Vöröskereszt Érdemkeresztje - frakklánc minivel Népszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaHorthy-korszak    Utolsó frissítés2018.04.3. 18:27    
Találatok514  Hozzászólások10    
Már eddig is sok szép, változatos vöröskeresztes kitüntetéseket láthattunk a Horthy-korszakot gyűjtő tagtársaktól. Szerepeljen most egy dobozos, tűs kialakítású érdemkereszt, saját frakklánc-minijével. A doboz koronájának érdekessége, hogy nem hasonlít sem a korai bécsi, ún. barokk-koronás darabokhoz, sem a már idehaza a pénzverdében készült jellegzetes korona ábrázolásos darabokhoz. Továbbá a fehér pajzson lévő 8,5x8,5 mm -es "vékony" kereszt már-már narancssárgában pompázik. A darab pár évvel ezelőtt költözött ismét haza.

Fővárosi közalkalmazott szolgálati öltözetben, kitüntetésekkel

Fővárosi közalkalmazott szolgálati öltözetben, kitüntetésekkelNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaFényképek    Utolsó frissítés2018.03.30. 20:57    
Találatok329  Hozzászólások2    
Nem ismerem az egykori "Beszkárt" hierarchiáját sem gallérhajtóka jelzéseit, így nem tudtam azonosítani beosztását. Vasút-, esetleg autóbuszüzem?
Durva szövésű zubbonyának íves zsebfedője a korszak jellegzetes szolgálati divatját követi, melyet látható sajátossága miatt "tehéntőgynek" is neveztek.
A fényképész műtermében, szemből készült félalakos portréképeket jellegzetesen tablók készítéséhez használták fel. Ha ilyen létezett valaha, abból bizonyára fény derülhetett volna kilétére és beosztására.
Minden estre szeretem az ilyen képeket, melyek elsőre ránézésre "megfognak". Nem tudtam csak úgy otthagyni.

Arkanzas - román front 1916/17

Arkanzas - román front 1916/17Népszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaSapkajelvények, patriotika 1918 előtt    Utolsó frissítés2017.09.30. 21:13    
Találatok550  Hozzászólások5    
A román front 1916 augusztusi megnyitását követően a monarchai különböző jelvénygyártói merítettek ihletet a kínálkozó témából. Megjelent a csatajeleneteket, vitézeket, védőszenteket, angyalokat felsorakoztató jelvények sokasága éppúgy, mint a szimbolikus állatokat megjelenítők, ahol általában a kígyó formájában megjelenő ellenséget az erőt sugárzó, védelmező nagymacska vagy épp egy erős, ökölbe szorult kéz gyűri maga alá.

kitalálósdi

kitalálósdiNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaKorabeli fényképek    Utolsó frissítés2017.09.17. 20:55    
Találatok1038  Hozzászólások16    
Ki látható a fényképen, illetve mi lehet a felvétel készítésének legkorábbi éve?

Horthy-kori találós kérdés

Horthy-kori találós kérdésNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaÉrdekességek, furcsaságok    Utolsó frissítés2017.05.14. 20:57    
Találatok537  Hozzászólások5    
Felfigyeltem rá a világhálón, hogy egyesek kedvenc időtöltése az egybe montírozott "akkor és most" képek készítése. A nálamnál komoly fényképészeti és térlátási ismeretekkel és eszközökkel megáldott emberek komoly időt és tervezést szánnak egy-egy ilyen mű elkészítésére.
Nekem a mai délelőtt pár órája jutott valami hasonlóra.
Röviden a művemről:
Gyűjteményemben található az eredeti, névhez köthető felvétel.
A képen másodéves ludovikás tüzérek láthatók.
Kutatásaim során arra jutottam, hogy a hátsó sor középső alakja valószínűleg megegyezik azzal a későbbi titokzatos "N. százados"-sal, akit Dr. Harsányi István tartalékos tüzértiszt a  Galambok a tüzelőállásban című életrajzi ihletésű művében megemlíti, aki 1942- októberében halt hősi halált valahol a don-kanyar mentén.
A két kép készítése között röpke 85 év telt el. (1932-2017)
Mivel pesti gyerek vagyok, ezért már az első pillantásra rájöttem a kép készítésének helyére.

Nos, a kérdés a következő: Hol készültek a képek?

mindannyiunk kincsesládája

mindannyiunk kincsesládájaNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaÉrdekességek, furcsaságok    Utolsó frissítés2017.05.1. 19:56    
Találatok422  Hozzászólások7    
Kincset találni! Nemrég eszembe jutott a régi vágy, és elszöszöltem vele magamban. Ugyan melyikünk ne játszott volna már el e gondolattal? Elsőként gyerekkori játékos délutánok megfakult emléke tör ránk. Elménk lázas igyekezetének segítségével próbáltunk kalózok szigetének mélyén - inkák aranyát rejtő - súlyos pántokkal vasalt faládák mélyébe pillantani.
Kincset találni! Később rájöttünk, hogy álmaink vágya nem feltétlenül csengő aranytallérok és hatalmas igazgyöngy füzérek formájában kereshető. Az a jó a kincsben, hogy mindenkinek más jelent. Ami Neked kincs, nekem talán szemét, és fordítva. Einstein professzor híres teóriájának egy szelete itt is bizonyítja létjogosultságát: ugyanis a kincs (is) relatív.
Ahogy lassan telik-múlik az idő rájövünk, hogy a kincsnek van egy harmadik - merőben más formája -, mint az előző kettő. Ezért a kincsért is ásni kell a szemétben, de kitartó munkával igazgyöngyökre bukkanhatunk. Erre a kincsre életünk során lelhetünk rá másokban.
Legyen az akár élő személy, avagy ezredéve elporladt társunk, kinek köztünk maradt "kincseit" megőrizték számunkra Guttenberg-mester kincsesládái.
Látható tehát, hogy a "kincs" végigkísér vándorutunkon. A kincs a társunk.

Ilyen gondolatokat forgatva ma egy képzeletbeli kincsesládát próbáltam felnyitni a képek segítségével.

Arkanzas-féle gúnyjelvény

Arkanzas-féle gúnyjelvényNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaSapkajelvények, patriotika 1918 előtt    Utolsó frissítés2017.02.5. 21:44    
Találatok635  Hozzászólások3    
Az Arkanzas-Sterk cég egy újabb sapkajelvénye (gúnyjelvénye). Anyaga bronzolt hadifém, hátoldalán a jellegzetes, egy darabból hajlított biztonsági tűvel.

előzményként:
http://medals.extra.hu/modules/myalbum/photo.php?lid=10358&cid=47

Ugyan az események időrendiségét tekintve megfordult a jelvénybemutatás sorrendje, úgyhogy igazából tekintsétek egyfajat előzménynek a szerb front eme eseményének bemutatását.

Tehát, az olasz frontról előzőekben megismert, felmálházott bakánk megelőző kalandjába
csöppenünk. Az elénk táruló kép kísértetiesen hasonlít az előzőekhez. A jelvény előterében itt is egy rendkívül dinamikus mozdulatsor közepette találjuk magunkat  -mondhatni - az események elemi sodrába. Ezt a mozgalmasságot igyekszik a jelvény konstruktőre egy nyugalmas, természeti háttérképpel mintegy ellensúlyozni, ezáltal kontrasztot képezve az előtér figurális megjelenítéséhez. A kimerevített mozdulatsorból láthatjuk, hogy itt sem minden előzmény nélküli a folyamat melyet szemlélünk, hiszen a szerb baka már a hátsóján csücsül. Itt azonban A talján hadszíntéren látott, -szinte atyai jóindulattal fűszerezett- dorgálásnak már nyomát sem látjuk!
Ez maga a nyers, mindent lehengerlő, kegyelmet nem ismerő elemi erő megnyilvánulása. Kérem szépen! Itt fogsor egyben nem marad, az garantált! Talán épp szegény, tragikus sorsú Ferenc Ferdinándért próbál ilyen vehemens módon elégtételt venni bakánk?

Felvidéki emlékérem kettős (bronz + hadifém)

Felvidéki emlékérem kettős (bronz + hadifém)Népszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaHorthy-korszak    Utolsó frissítés2016.07.30. 15:19    
Találatok1256  Hozzászólások9    
Szeretem ezeket az alap-daraboknak mondott bevonulási érmeket. Régóta vártam már egy hadifém darabra. Ezúttal egy vastag bronz változat társaságában látható.

Arkanzas - sapkajelvény

Arkanzas - sapkajelvényNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaSapkajelvények, patriotika 1918 előtt    Utolsó frissítés2016.07.10. 16:52    
Találatok1066  Hozzászólások7    
Arkanzas Sterk cég által fémjelzett szép, bronzolt hadifém sapkajelvény, melynek "eszméjét" az olasz-front harcai ihlették.
A stilizált képen a felmálházott monarchiás baka - nemes egyszerűséggel - tenyeres pofonok sorozatával igyekszik jobb belátásra téríteni az egyensúlyából már sikeresen kibillentett, kakastollas talján vitéz urat (aki nem utolsó sorban rettentően fájlalhatja, hogy bajuszát továbbra is kapaszkodó gyanánt próbálja az ellenség hasznosítani). A jelvényt fémbe álmodó tervezője ezen okító előadás hátteréül pedig az idilli, kellemes árnyékot adó olasz olajfa-ligeteket választotta.

1-10 sz. képek (az összesen 27 db képből)(1) 2 3 » Google translator

Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2007 The XOOPS Project