logo
 Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
 Főmenü

Főkategória : koviubi Összesen:24

Rendezés:  Cím () Dátum () Népszerűség ()
A képek jelenleg Dátum (új képek elől) szerint vannak rendezve

1-10 sz. képek (az összesen 24 db képből)(1) 2 3 »Arkanzas - román front 1916/17

Arkanzas - román front 1916/17Népszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaSapkajelvények, patriotika 1918 előtt    Utolsó frissítés2017.09.30. 21:13    
Találatok413  Hozzászólások5    
A román front 1916 augusztusi megnyitását követően a monarchai különböző jelvénygyártói merítettek ihletet a kínálkozó témából. Megjelent a csatajeleneteket, vitézeket, védőszenteket, angyalokat felsorakoztató jelvények sokasága éppúgy, mint a szimbolikus állatokat megjelenítők, ahol általában a kígyó formájában megjelenő ellenséget az erőt sugárzó, védelmező nagymacska vagy épp egy erős, ökölbe szorult kéz gyűri maga alá.

kitalálósdi

kitalálósdiNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaKorabeli fényképek    Utolsó frissítés2017.09.17. 20:55    
Találatok877  Hozzászólások16    
Ki látható a fényképen, illetve mi lehet a felvétel készítésének legkorábbi éve?

Horthy-kori találós kérdés

Horthy-kori találós kérdésNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaÉrdekességek, furcsaságok    Utolsó frissítés2017.05.14. 20:57    
Találatok431  Hozzászólások5    
Felfigyeltem rá a világhálón, hogy egyesek kedvenc időtöltése az egybe montírozott "akkor és most" képek készítése. A nálamnál komoly fényképészeti és térlátási ismeretekkel és eszközökkel megáldott emberek komoly időt és tervezést szánnak egy-egy ilyen mű elkészítésére.
Nekem a mai délelőtt pár órája jutott valami hasonlóra.
Röviden a művemről:
Gyűjteményemben található az eredeti, névhez köthető felvétel.
A képen másodéves ludovikás tüzérek láthatók.
Kutatásaim során arra jutottam, hogy a hátsó sor középső alakja valószínűleg megegyezik azzal a későbbi titokzatos "N. százados"-sal, akit Dr. Harsányi István tartalékos tüzértiszt a  Galambok a tüzelőállásban című életrajzi ihletésű művében megemlíti, aki 1942- októberében halt hősi halált valahol a don-kanyar mentén.
A két kép készítése között röpke 85 év telt el. (1932-2017)
Mivel pesti gyerek vagyok, ezért már az első pillantásra rájöttem a kép készítésének helyére.

Nos, a kérdés a következő: Hol készültek a képek?

mindannyiunk kincsesládája

mindannyiunk kincsesládájaNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaÉrdekességek, furcsaságok    Utolsó frissítés2017.05.1. 19:56    
Találatok336  Hozzászólások7    
Kincset találni! Nemrég eszembe jutott a régi vágy, és elszöszöltem vele magamban. Ugyan melyikünk ne játszott volna már el e gondolattal? Elsőként gyerekkori játékos délutánok megfakult emléke tör ránk. Elménk lázas igyekezetének segítségével próbáltunk kalózok szigetének mélyén - inkák aranyát rejtő - súlyos pántokkal vasalt faládák mélyébe pillantani.
Kincset találni! Később rájöttünk, hogy álmaink vágya nem feltétlenül csengő aranytallérok és hatalmas igazgyöngy füzérek formájában kereshető. Az a jó a kincsben, hogy mindenkinek más jelent. Ami Neked kincs, nekem talán szemét, és fordítva. Einstein professzor híres teóriájának egy szelete itt is bizonyítja létjogosultságát: ugyanis a kincs (is) relatív.
Ahogy lassan telik-múlik az idő rájövünk, hogy a kincsnek van egy harmadik - merőben más formája -, mint az előző kettő. Ezért a kincsért is ásni kell a szemétben, de kitartó munkával igazgyöngyökre bukkanhatunk. Erre a kincsre életünk során lelhetünk rá másokban.
Legyen az akár élő személy, avagy ezredéve elporladt társunk, kinek köztünk maradt "kincseit" megőrizték számunkra Guttenberg-mester kincsesládái.
Látható tehát, hogy a "kincs" végigkísér vándorutunkon. A kincs a társunk.

Ilyen gondolatokat forgatva ma egy képzeletbeli kincsesládát próbáltam felnyitni a képek segítségével.

Arkanzas-féle gúnyjelvény

Arkanzas-féle gúnyjelvényNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaSapkajelvények, patriotika 1918 előtt    Utolsó frissítés2017.02.5. 21:44    
Találatok532  Hozzászólások3    
Az Arkanzas-Sterk cég egy újabb sapkajelvénye (gúnyjelvénye). Anyaga bronzolt hadifém, hátoldalán a jellegzetes, egy darabból hajlított biztonsági tűvel.

előzményként:
http://medals.extra.hu/modules/myalbum/photo.php?lid=10358&cid=47

Ugyan az események időrendiségét tekintve megfordult a jelvénybemutatás sorrendje, úgyhogy igazából tekintsétek egyfajat előzménynek a szerb front eme eseményének bemutatását.

Tehát, az olasz frontról előzőekben megismert, felmálházott bakánk megelőző kalandjába
csöppenünk. Az elénk táruló kép kísértetiesen hasonlít az előzőekhez. A jelvény előterében itt is egy rendkívül dinamikus mozdulatsor közepette találjuk magunkat  -mondhatni - az események elemi sodrába. Ezt a mozgalmasságot igyekszik a jelvény konstruktőre egy nyugalmas, természeti háttérképpel mintegy ellensúlyozni, ezáltal kontrasztot képezve az előtér figurális megjelenítéséhez. A kimerevített mozdulatsorból láthatjuk, hogy itt sem minden előzmény nélküli a folyamat melyet szemlélünk, hiszen a szerb baka már a hátsóján csücsül. Itt azonban A talján hadszíntéren látott, -szinte atyai jóindulattal fűszerezett- dorgálásnak már nyomát sem látjuk!
Ez maga a nyers, mindent lehengerlő, kegyelmet nem ismerő elemi erő megnyilvánulása. Kérem szépen! Itt fogsor egyben nem marad, az garantált! Talán épp szegény, tragikus sorsú Ferenc Ferdinándért próbál ilyen vehemens módon elégtételt venni bakánk?

Felvidéki emlékérem kettős (bronz + hadifém)

Felvidéki emlékérem kettős (bronz + hadifém)Népszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaHorthy-korszak    Utolsó frissítés2016.07.30. 15:19    
Találatok1124  Hozzászólások9    
Szeretem ezeket az alap-daraboknak mondott bevonulási érmeket. Régóta vártam már egy hadifém darabra. Ezúttal egy vastag bronz változat társaságában látható.

Arkanzas - sapkajelvény

Arkanzas - sapkajelvényNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaSapkajelvények, patriotika 1918 előtt    Utolsó frissítés2016.07.10. 16:52    
Találatok956  Hozzászólások7    
Arkanzas Sterk cég által fémjelzett szép, bronzolt hadifém sapkajelvény, melynek "eszméjét" az olasz-front harcai ihlették.
A stilizált képen a felmálházott monarchiás baka - nemes egyszerűséggel - tenyeres pofonok sorozatával igyekszik jobb belátásra téríteni az egyensúlyából már sikeresen kibillentett, kakastollas talján vitéz urat (aki nem utolsó sorban rettentően fájlalhatja, hogy bajuszát továbbra is kapaszkodó gyanánt próbálja az ellenség hasznosítani). A jelvényt fémbe álmodó tervezője ezen okító előadás hátteréül pedig az idilli, kellemes árnyékot adó olasz olajfa-ligeteket választotta.

Ludovika Akadémia Sportegylet - oklevél + fotó

Ludovika Akadémia Sportegylet - oklevél + fotóNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaHorthy-kori dokumentumok    Utolsó frissítés2016.06.12. 20:56    
Találatok629  Hozzászólások1    
1933. aug. 20-án avatott tüzér LASE-oklevele 1931-ből. Rúdugrásban 2.8 m -es ugrással nyerte a bajnokságot - az akkor másodéves - tulajdonosa.
Érdekessége, hogy a dokumentum és a fénykép két különböző helyről jött össze.

Arkanzas-féle Rohamcsapat sapkajelvény

Arkanzas-féle Rohamcsapat sapkajelvényNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaSapkajelvények, patriotika 1918 előtt    Utolsó frissítés2016.05.8. 20:42    
Találatok1185  Hozzászólások9    
A múlt héten érkezett haza egy külföldi árverésről két másik sapkajelvény társaságában.

Magyar Érdemrend lovagkeresztje

Magyar Érdemrend lovagkeresztjeNépszerű
Beküldőkoviubikoviubi további képei   KategóriaHorthy-korszak    Utolsó frissítés2015.08.2. 17:56    
Találatok851  Hozzászólások6    
A MÉR-család különféle darabjai szinte kimeríthetetlen témát biztosítanak a korszakot gyűjtők számára. Szerepeljen most itt egy patkó-dobozos lovagkereszt. Érdekessége, hogy a szalag hátoldalán biztosítótű szolgálja a ruhadarabra való feltűzhetőséget. A darab pár napja érkezett haza Németországból.
Több kép hsz-ben.

1-10 sz. képek (az összesen 24 db képből)(1) 2 3 » Google translator

Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2007 The XOOPS Project